Ciasto migdałowe bezglutenowe

Dieta bezglutenowa bije rekordy popularności w Polsce. Decydują się na nią zarówno chorzy na celiakię, jak i pasjonaci alternatywnego żywienia. Podobno będąc gluten free możemy stracić nawet kilka kilogramów! Z pewnością jednak jest ona bardziej konsekwencją wyeliminowania z codziennej diety niezdrowych przekąsek zawierających znaczną ilość cukru i soli oraz konserwantów zakwaszających i zatruwających nasz organizm. Z nowym trendem eksperymentujemy coraz częściej. Co można upichcić, gdy jest się gluten free?

Coś dla prawdziwego łasucha czyli…ciasto migdałowe!

Składniki:

  • 125 g masła
  • 180 g drobnego cukru (najlepiej pudru)+50g do oprószenia
  • nasionka z laski wanilii
  • otarta skórka cytryny
  • 4 duże jajka
  • 240 g zmielonych migdałów
  • 300 g chudego twarogu
  • 50 g płatków migdałów

Utrzeć masło i 100 g cukru na puszystą, jednolitą masę. Dodać żółtka, wanilię oraz otartą skórkę wcześniej sparzonej cytryny. Kontynuować ucieranie. Po kilku minutach dodać migdały i twaróg, następnie miksować na niskich obrotach miksera przez krótki czas.

W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodawszy zwolna 80 g cukru. Ubite białka wymieszać z masą jajeczną.

Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, Wyrównać, posypać płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, do momentu aż się lekko zbrązowi. Ciasto ładnie wyrośnie, by potem lekko opaść na środku.

Następnie wystudzić. Nie jeść na ciepło, bo będzie bolał brzuch!

Jakaś wytrawna alternatywa? Naleśniki z gryki!

Gryka to bardzo zdrowa kasza, którą z powodzeniem możemy zblendować uzyskując tym samym mąkę, która to stanie się bazowym produktem naszego przepisu na naleśnikowe ciasto. Jak przyrządzić takie placki?

Będziemy potrzebować:

  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 100 g mąki gryczanej
  • pół łyżeczki soli
  • 30 g oliwy z oliwek

Mąkę, sól, jajka oraz mleko zmiksować w misce, następnie dodać oliwę i dalej mieszać przez ok 1-2 min. Można dodać również cukier do smaku. Całość odstawić na minimum godzinę, aby „doszło do siebie”. Należy pamiętać o zabezpieczeniu zawartości ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Smacznego!